Grænsesætning i sundhedsvæsnet

Grænsesætning; en vigtig færdighed at have tilegnet sig for ansatte i sundhedsvæsenet

#Grænsesætning #Grænser #Sundhedsvæsnet #Arbejdsmiljø #Trivsel #Egenomsorg #Selvrespekt #Behov #Stress #Udbrændthed

Grænsesætning, en vigtig færdighed at tilegne sig for ansatte i sundhedsvæsenet

Som ansat i sundhedsvæsnet spiller grænsesætning en afgørende rolle når der skal skabes en sund og bæredygtig arbejdsplads. Evnen til at sætte klare grænser er essentiel for at sikre egen trivsel. Ikke mindst for at kunne yde kvalitetsbehandling til patienterne. Denne artikel vil uddybe hvorfor grænsesætning er vigtig på arbejdspladsen og hvordan det kan gøres effektivt.

Når man arbejder i sundhedsvæsenet bør man lære at mestre kunsten grænsesætning. De mange udfordringer og det høje arbejdspres, der ofte er til stede i sundhedssektoren kan være overvældende. Det kan føre til mange negative konsekvenser. Eksempelvis stress, udbrændthed, emotionel udmattelse og omsorgstræthed. Derfor er det nødvendigt at kunne sætte klare grænser for at opretholde sin egen sundhed, egenomsorg og bevare arbejdsglæden.

Grænsesætning er en vigtig komponent for at fremdrive og opretholde det sunde arbejdsmiljø. Et arbejdsmiljø hvor man blandt andet tør at siige nej til uoverkommelige opgaver. Hvor man har indflydelse på omfanget af mereoverarbejde og hvor man kan opnå anerkendelse for det arbejde man ligger for dagen osv.

Altruistisk tilgang, betydningen af grænsesætning for at bevare arbejdslivets balance og sin gode patientpleje

En anden vigtig grund til vigtigheden af grænsesætning er for at kunne bevare balancen mellem arbejde og privatlivet. Mange ansatte i sundhedsvæsenet har en altruistisk tilgang til deres arbejde. Som kommer til udtryk i deres ønske om at hjælpe patienterne og deres pårørende.

De ansatte har en dyb motivation og dedikation for at hjælpe og støtte andre mennesker. Det primære mål er at bidrage til sundhed, velvære og helbredelse for deres patienter. Udover selvfølgelig at behandle og pleje patienterne på bedst mulig måde. Mange i pleje -og omsorgssektoren er drevet af medfølelse, medmenneskelighed og et oprigtigt ønske om at gøre en positiv forskel i menneskers liv. Altruisme indikerer en handling eller indsats, der ikke nødvendigvis er drevet af personlig gevinst, men snarere af ønsket om uselvisk at gøre godt for andre. I sundhedsvæsenet kan denne altruistiske tilgang være afgørende for at fremme patienternes trivsel og sikre, at deres behov og interesser prioriteres.

Grænsesætning i det professionelle arbejdsliv indebærer også at kunne sige nej til urimelige krav eller at kunne fastholde professionelle grænser i forhold til personlige følelser og relationer til patienterne.

Grænsesætning i plejen og behandlingen af patienter er med til at skabe en respektfuld og balanceret dynamik mellem sundhedspersonalet og patienterne, hvor begge parter kan føle sig trygge og respekterede.

Skab effektiv grænsesætning gennem klar kommunikation, selvbevidsthed og støtte fra ledelse og kollegaer

Effektiv grænsesætning kan skabes ved at kommunikere tydeligt og respektfuldt og ved, at være opmærksom på ens egne behov og grænser. Det er vigtigt at kunne sige nej uden at føle skyld eller skam, og at være bevidst om ens egne ressourcer og kapacitet.

Det kan også være nyttigt at involvere ledelsen og kollegaer i grænsesætningen. For derfra at få støtte og vejledning i at opretholde sunde grænser. Dette kan være i form af tydelig kommunikation om arbejdsmængde og forventninger. Mulighed for at tage pauser og tid til restitution, samt hjælp og vejledning til at håndtere stress og eventuelle konfliktsituationer.

Husk, at grænser ikke er et udtryk for svaghed, men snarere et udtryk for selvrespekt og egenomsorg. Ved at sætte klare grænser kan man bevare sin trivsel og arbejdsglæde. Hermed kan man bedre sikre en mere bæredygtig og balanceret tilgang til sit arbejde.

I sidste ende handler det om at finde den rette balance mellem at give omsorg og hjælpe andre, samtidig med at man tager vare på sig selv.

At sætte grænser kan være en udfordring, især for dem i sundhedsvæsenet, der ofte er vant til at være meget dedikerede og hjælpsomme. Hvorfor grænsesætning kan syntes at konflikte med dette. Men det er vigtigt at huske, at ved at sætte grænser beskytter man sig selv og sikrer sin egen trivsel og mentale sundhed. Først når man for alvor forstår at tage vare på sigselv kan man bedre varetage andres trivsel. 

“You can’t pour coffee from an empty cup. Take care of yourself first”

Her er to praktiske tips til at sætte grænser:

1. Vær tydelig og kommuniker dine grænser. Vær ærlig over for dig selv og andre om dine behov og grænser. Lad dem vide, hvad du er villig til at gøre, og hvad der er for meget for dig.

2. Lær at sige nej. Det er okay at sige nej, når du føler dig overvældet eller når en anmodning ikke er rimelig. Øv dig på at sige nej på en respektfuld og klar måde.

Husk, at det at sætte grænser er en færdighed, der kan læres og øves! Jo mere bevidst du bliver om dine egne grænser og behov, jo bedre bliver du til at kommunikere og opretholde dem 🙂

God fornøjelse med din grænsesætning.

Kh. Alette Franch 

Privatpraktiserende sygeplejerske & samtaleterapeut

(Artiklen er underlagt copyrights) 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top